Den gamle smedie

Fire generationer har i mere end 100 år præget smedie og VVS faget i Lunderskov.

​​I kender sikkert alle den røde bygning på Jernbanegade, med de finurlige skulpturer udenfor.

Smedien har igennem de sidste 90 år hørt hjemme på denne adresse, med skiftende mestre med navnet Kiel, ved ambolten.

En af Bruno Kiels ideologier er: "Vi er specialister. Vi arbejder i virksomheder, hvor man skal vide, hvad man kan og ikke kan sikkerhedsmæssigt." Derfor bliver hans nye svende også skolet ind i firmaets dagligdag og dens arbejdsbetingelser.

​Men derfor holder de også på folkene og et par af dem har da også været med i firmaet fra Bruno Kiels fars tid.​​​

​I dag fungerer huset som VVS-lager. Men træder du indenfor, kan du stadig fornemme arbejdet ved den gamle esse og ambolt, som stadig er at finde derinde.

​Arbejdsstedet der i årtier har givet kulrøg og larmende hammerklang. Og udenfor hvor hestene stod i kø for at blive skoet om.

​I smedjen udførtes traditionelt smedearbejde, så som skoning af heste, ringning af vognhjul og reparationer af redskaber fra bl.a. statshusmandsbruget.

​Det sker stadig at esse og ambolt bliver brugt, da der ind i mellem kommer en kunde med opgaver, der ligger ud over det sædvanlige.

​Vi kender dem alle, "de røde smede", som de ofte går under i daglig tale, i byen. Bruno Kiel er i dag 4. generation ved ambolten, i smedien, som han overtog efter sin far i 1977.

​Da Bruno overtog, var der byggeboom i Danmark. Men omvendt var der så ikke så meget gang i de traditionelle kunder mere. Bønderne mente efterhånden at de kunne selv, og valgte smedene fra.

Dette tog Bruno Kiel som en udfordring og hoppede med på nybyggerne. Dette gik også vældig godt indtil markedet gik i stå i begyndelsen af 80'erne.​

​​Da begyndte Bruno Kiel så for alvor at interessere sig for industrien. Firmaet havde allerede haft områdets største virksomhed med produktion af både, som kunde siden 50'erne, men nu kom der også andre til.

​Og siden er firmaet vokset, så der i dag er en halv snes mænd ansat. Hvoraf de fleste er smede og resten er VVS-folk. Dette har også øget behovet for mere plads. Og firmaet flyttede så i sommeren 2000 op på Industrivej i Lunderskov, hvor der blev bygget lokaler, der kunne rumme den aktivitet, der i dag er i firmaet.

I dag er firmaet overtaget af Lyhne VVS ​ og der udføres ikke længere smedie arbejde.